Som en del av prosjektet «Subcarpathian culture without borders» kom deltakere fra vår partnerorganisasjon PSAR fra Subkarpatene, Polen, på besøk til Oslo. Under besøket ble det utvekslet erfaringer og ”best practice” for implementering av innovative løsninger innen kultur. Deltakerne, som blant annet besto av representanter fra kommunene i Subkarpatene, ble introdusert til det norske kulturmiljøet gjennom besøk til ulike institusjoner.
De besøkende opplevde møtet med den norske hovedstaden som inspirerende og tok med seg idéer for utviklingen av lokale initiativ hjem til sine kommuner.
Først ut på programmet var et besøk på Mela Café, hvor deltakerne kunne lære mer om hvordan gastronomi kan være med på å bidra til lokale prosjekter (for eksempel den populære MELAfestivalen som finner sted på Rådhusplassen hvert år.). Nest for tur sto flere besøk ved byens museer. Først til Munchmuseet der deltakerne fikk se det ikoniske «Skriket». Så et besøk på Vikingmuseet som ikke bare ga innsikt i vikingenes historie, men også viste hvordan rik kulturarv kan brukes til å fremme turisme. Delegasjonen fikk videre lære om hvordan innovasjoner kan øke attraktiviteten til tradisjonelle friluftsmuseer, med eksempel hentet fra Norsk Folkemuseum.
Deltakerne fikk senere muligheten til å besøke flere offentlige institusjoner som Oslo Rådhus og Oslo folkebibliotek. På Rådhuset diskuterte de forskjellene mellom kulturskapingen i Oslo og i de Subkarpatiske-kommunene med representanter fra Kulturavdelingen. Deltakerne opplevde at Oslo folkebibliotek skilte seg noe fra bibliotekene de var vant til å se hjemme i Polen. På dette litt uvanlige biblioteket kan man for eksempel lære å sy og bruke tiden sin aktivt, i tillegg til å lese.
Under besøket ble det avholdt flere møter med i lokalene til Norsensus Mediaforum og workshops i temaer som innovasjon i kultur, sosial aktivering, kulturelt entreprenørskap og den norske samfunnsmodellen.
Kan kulturell inspirasjon og innovasjoner introduseres i polske kommuner?
Å introdusere nye løsninger over natten er ikke lett, men på sikt er det mulig! Felles observasjoner og dialog kan gradvis bidra til innføring av nye kulturelementer i lokalsamfunnet, i følge representantene som deltok i studiebesøket.
Arkadiusz Mroczek, varaordfører i Narol-kommunen:
“Programmet var fantastisk forberedt og tilpasset prosjektet. Spesielt vennene mine som jobber i kultur (GOK) har hatt nytte av dette programmet, og det ser ut til at noen av tingene vi så her også vil bli implementert i samfunnet vårt.”
Ryszard Kubik, kunstner fra Niwiska Kommune, om sitt besøk på det mest moderne biblioteket i Oslo, Deichman Bjørvika:
”Det gjør et utrolig inntrykk, denne plassen her, hvor ingenting plager deg. Det er ingen barrierer. Jeg har allerede små planer i hodet om det jeg så, og når jeg kommer til Polen skal jeg organisere dem. Her observerer jeg visse elementer som jeg ønsker å introdusere til Polen.»Den kommunale delegasjonen fra Subkarpatene la også vekt på rollen til internasjonal utveksling i å bygge nye partnerskap og styrke bånd mellom regioner. Etter studiebesøket har representanter fra 5 av kommunene som deltok meldt sin interesse for samarbeid og implementering av norske løsninger i sine lokalsamfunn. Studiebesøket til Oslo har vært et viktig steg i retning mot å skape mer aktive og støttende lokalsamfunn også i Subkarpatene. Subkarpatiske-foreningen for aktive familier fortsetter sitt oppdrag og er fast bestemt på å bruke inspirasjonen til å utvikle lokale initiativ i Subkarpatene og Polen.
The project «Subcarpathian culture without barriers» benefits from funding from Iceland, Liechtenstein and Norway under the EEA funds . The aim of the project is to increase audience participation in cultural heritage events by at least 1 500 participants. The total value of the project is PLN 2.208.099,22.