Fra Oslo til Volda: «Volunteering Connects Generations» slår rot i bygda

Januar og februar 2025 markerte en spennende fase for prosjektet «Volunteering Connects Generations» da vi flyttet våre aktiviteter fra de urbane områdene Oslo og Drammen til Volda, en bygd i Møre og Romsdal. Dette strategiske skiftet viste seg å være en suksess, og ga oss muligheten til å engasjere deltakere og skape meningsfulle intergenerasjonelle forbindelser.

Rekruttering og forberedelser:

Etter en utfordrende rekrutteringsprosess i Oslo og Drammen, innså vi at det var mer potensial for engasjement i mer landlige områder. Gjennom et samarbeid med en videregående skole i Volda, rekrutterte vi ivrige ungdommer i alderen 14-16 år. Senere utvidet vi gruppen med studenter fra Høgskulen i Volda, i alderen 19-22.

Parallelt med rekrutteringen, gjennomførte vi opplæring av koordinatorer for å lede de intergenerasjonelle gruppene. Workshopsenarioer ble finjustert for å passe de lokale behovene og gruppestørrelsene.

Opplevelser i Volda: Simulering og VR i sentrum:

I motsetning til vår polske partner, valgte Norsensus Mediaforum en litt annen tilnærming til de intergenerasjonelle integreringsaktivitetene. Fra 24. til 27. februar gjennomførte vi tre workshops for ulike grupper av ungdommer ved Volda vidaregåande skule.

I disse workshopene lærte deltakerne om aldring og ulike aldersrelaterte sykdommer og utfordringer. De ble delt inn i par og fikk i oppgave å fullføre utfordringer ved hjelp av en aldringssimuleringsdrakt, hansker og sykdomssimuleringsbriller på åtte ulike stasjoner. Denne metoden tillot alle deltakerne å oppleve hver simulering på en engasjerende og interaktiv måte. Hver økt ble avsluttet med en spørsmålsrunde og refleksjonsdiskusjon.

Etter ungdoms-workshopene gjennomførte vi også tre VR-workshops med eldre deltakere ved et lokalt sykehjem. Ettersom mange av de eldre deltakerne hadde kognitive vansker, fant vi denne metoden mer inkluderende og relevant enn å la dem vente i lange timer.

Etter VR-sesjonene møttes 20 utvalgte elever og 10 eldre deltakere på sykehjemmet for integreringsaktiviteter ved hjelp av et intergenerasjonelt spill/puslespill. Hvert eldre-ungdoms-team fikk i oppgave å konkurrere samtidig som de lærte en interessant fakta om noen i gruppen før de gikk videre til neste oppgave. Denne tilnærmingen oppmuntret til meningsfull interaksjon, og metoden viste seg å være svært effektiv. Som et resultat ble både skolen og eldreomsorgssenteret enige om å fortsette å organisere lignende aktiviteter regelmessig.

Lokale initiativer spretter ut:

Prosjektet kulminerte i intergenerasjonelle frivillighetsinitiativer. For å forenkle prosessen og oppmuntre til eierskap, gjennomførte vi en miniquiz blant eldre og ungdoms deltakere for å identifisere lokale prosjektideer. I tillegg konsulterte vi med lokale organisasjoner. To hovedinitiativer dukket opp:

  • Fellesskapshageprosjekt: Deltakerne samarbeidet om å planlegge og utvikle en fellesskapshage hvor intergenerasjonell læring og aktiviteter kunne finne sted. Dette prosjektet utviklet seg til en formell finansieringssøknad, som ble sendt til kommunen. Som av nå er to grupperepresentanter invitert til å presentere forslaget i mars.
  • Aktivitetsvenn-initiativ for demenspasienter: Deltakerne anerkjente behovet for flere frivillige i lokalsamfunnet for å støtte eldre personer med demens, og utviklet en strategi og opprettet reklamemateriell for å rekruttere frivillige. Initiativet oppmuntret lokale innbyggere til å forplikte seg til å tilbringe tid med en eldre person – enten ved å gå turer eller bare ha samtaler minst en gang i måneden.

Fokuset var på å fremme langsiktige prosjekter som kunne fortsette utover prosjektets fullføring, samtidig som det ble banet vei for nye aktiviteter i fremtiden.

Synliggjøring gjennom en sosial kampanje:

Vi jobbet hardt med å lage informasjonskampanje, men strenge GDPR regler tillat ikke visning av eldre deltakere. Derfor fokuserte vi på videointervjuer med de frivillige. Disse ble publisert på vår nettside og delt på Facebook, Instagram og LinkedIn. I tillegg fikk ungdommen lære om filming og animasjon, og de laget reklamemateriell for Aktivitetsvenn-programmet.

Volda som modell for fremtiden:

Erfaringene fra Volda har vist oss at engasjement og eierskap er nøkkelen til suksess. Vi har sett hvordan selv små lokalsamfunn kan blomstre med intergenerasjonelle aktiviteter når de får den rette støtten og inspirasjonen. Vi tar med oss disse verdifulle lærdommene videre og håper at Volda kan tjene som en modell for andre lokalsamfunn som ønsker å styrke samholdet mellom generasjonene.

#Volunteering #Generations #Poland #Norway #SocialInclusion #ActiveCitizensFund #CREO #NorsensusMediaforum #EØSmidler #Samfunnsengasjement #Frivillighet #Generasjonsbrobygging #Volda #Distriktsengasjement #IntergenerasjonellLæring #Fellesskapshage #Aktivitetsvenn #VR #Simulering

https://www.instagram.com/p/DGdjhSjION-/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Related articles

Projects