”Det beste landet å være journalist i”. Oslo ungdom lærer om undersøkende journalistikk på Faktuell

Lørdag gikk Faktuell-workshoppen med fokus på undersøkende journalistikk. En av de gjesteprofessorene Øystein Windstad, undersøkende journalist fra NRK, fortalte ungdom om dette vanskelige, men samtidig viktige og interessante arbeidet. Ved hjep av Robert Vaagan, professor på HiOA, lærte unge journalister å være nysgjerrige, kritiske mot fakta og engasjerte.

Først fortalte Øystein om sine siste prosjekter i undersøkende journalistikk på NRK. Noen av dem var helt fantastiske. Ungdommer var imponerte over hvordan journalisten klarte å finne disse sakene og utdype dem. For eksempel laget han en sak om Aleksander Vinter, bedre kjent som Savant, en norsk musikker, som gir ut 10 albumer per år. Han har autisme og husker all musikk han hører. Det er utrolig hvordan Øystein kunne lage et skikkelig intervju med ham og fikk lov fra ham til å fortelle hans historie.

I tillegg fortalte journalisten om sin erfaring med undersøkende journalistikk i andre land og gjorde en konklusjon, at Norge er kanskje et av de beste stedene i verden for å være journalist. ”Vi som bor i Norge er lykkelige. En gang i Egypt gikk jeg til fengsel bare for å gå med et profesjonelt kamera på gater” – sa han, – ”det var en forferdelig opplevelse”.

Etterpå, sammen med professor Vaagan, forklarte Øystein til ungdom forskjellige teknikker som en journalist kan godt bruke i sitt arbeid. Det for eksempel finnes nettsider hvor man kan få informasjon om bedrifter, deres sjefer, lønn og mange viktige opplysninger.

Under workshoppen lærer unge journalister å få personlig informasjon fra et bilnummer
Under workshoppen lærer unge journalister å få personlig informasjon fra et bilnummer

Det var en spennende og informasjonsrik dag med aktiv deltakelse fra ungdom.

Vi venter alle på våre nye prosjekter. Bli med!

Related articles

Projects